View Single Post
  #184  
Old 17.12.2009, 14:46
Pekka Berkeles's Avatar
Pekka Berkeles Pekka Berkeles is offline
Kauhavan ruma vallesmanni
 
Join Date: Apr 2006
Location: Kauhava, Etelä-Pohojammaa
Posts: 7,148
Pekka Berkeles has a spectacular aura aboutPekka Berkeles has a spectacular aura aboutPekka Berkeles has a spectacular aura about
Quote:
Originally Posted by Toxic Flame
Tietokone ei vaadi mitään erityistä "ohjelmointia". Kun se verkko lensi vittuun siitä edestä niin maffi sniffaa et happee tuleekin enemmän ja kone kääntää ennakkoa ihan automaattisesti itsekseen.
Sori "toksikki" jo etukäteen jos mä nipotan tässä ketjussa.

Ei se tietsikka ennakkoa lisää itsekseen. Ennakkoa ei tule lisää ennenkuin sitä on käsin säädetty lisää sopivalla softalla tai kapulalla.

Tyhjäkäyntiin liittyy kaksi olennaista toiminnallisuutta. Toinen on "staattinen" tyhjäkäynti, eli tilanne jossa kaasupolkimeen ei kosketa ja moottori käy. Tälle on liuta säätöparametreja, alkaen sytkäennakolla tehtävästä tyhjäkäynnin stabilointipyrkimyksestä päätyen tyhjäkäynnillä moottorin haluamaan ilmamäärään. Ilmamäärä säätyy dynaamisesti eli tietsikka seuraa reaaliaikaisesti tilannetta ja joko lisää tai vähentää ilmamäärää. Riittävän pitkän aikavälin jälkeen reaalikorjauksen (STIT) arvo siirtyy "pysyväksi" (LTIT) jolloin reaalikorjauksen tarve on nolla (olettaen että mitään ei muutu moottorissa, kuten kuluneisuus jne). Kun akunkenkä irroitetaan nollautuu toi "pysyvä" korjaus (LTIT). Siksi modatun auton tyhjäkäynti hakee aikansa ennenkuin tietsikka korjaa tilanteen. Korjauskyvyssä on kuitenkin rajansa, eli jos muutoksia moottoriin on tehty paljon, ei tietsikka pysty täysin kompensoimaan tilannetta.

"Staattisen" tyhjäkäynnin lisäksi toinen tärkeä alue on "transienttialue" siirryttäessä tyhjäkäyntiin. Usein nokanvaihdon jälkeen käy niin, että osa- tai täyskaasulta vapaalle heitettäessa moottorin kierrokset laskevat alle halutun tyhjäkäynnin, jota moottori yrittää korjata mulkkaamalla sytkäennakkoa. Tätä transienttitilannetta voi korjata kasvattamalla ns. RAFfia tai käpistelemällä niitä tauluja jotka määrittelevät miten "äkäisesti" sytkäkorjausta tehdään suhteessa virhekierroksiin verrattuna haluttuun tyhjäkäyntikierroksiin (esimerkiksi -200 kierrosta alle kohde-tyhjäkäyntikierrosten sytkää mulkataan n-astetta).

Lisätään tänne loppuun vielä maininta sytkäennakosta erilaisissa tilanteissa. Sytkäennakkoa täyskaasulla ei siis tule lisää vaan ennakko on staattinen ns. "high octane" taulussa. Erinäisistä syistä ennakkoa voidaan kuitenkin vähentää.

Tyhjäkäynnille taas on oma sytkätaulukkonsa. Sanotaan nyt vaikkapa että ennakko on 17 astetta tuossa taulukossa tyhjäkäyntialueelle. Jos moottorin kierrokset pyrkivät laskemaan halutun tyhjäkäyntikierrosten alle tai nousemaan tyhjäkäyntikierrosten yli, niin on totta että toisessa näistä kahdesta tapauksesta ennakkoa lisätään. Tämä ei tarkoita kuitenkaan minkäänlaista tietsikan "oppimiskykyä", toisinkuin noissa ilmamäärissä (STIT ja LTIT).

Tässä alla sytkätaulukko tyhjäkäynnille vakiolla LS6:lla (olennainen alue on vasemmalla ylhäällä):Tässä alla näkyy miten ennakkoa vähennetään kun tyhjäkäynti on liian korkealla (vähennys per virhekierrosten määrä):Tässä taas näkyy STIT-parametreja ja mitkä ovat mm. maksimiarvot:Ja tässä on vakiotaulu RAFfille eli miten paljon ilmaa moottori tarvitsee tietyssä moottorin lämpötilassa ja tätä tuo STIT & LTIT sitten dynaamisesti lisää tai vähentää:

__________________
***

GM LS-moottorien ahdinasennukset, vapariviritykset, säädöt sekä dynomittaukset

Myös vianetsinnät sekä huollot C5/C6 Corveteille

Soita 0400 358 238

www.autokorjaamovirta.fi

***
Reply With Quote