View Single Post
  #20  
Old 02.01.2007, 22:33
Yorcci's Avatar
Yorcci Yorcci is offline
Back in Black
 
Join Date: May 2006
Location: Kestävää vaparimoottoria etsimässä
Posts: 11,581
Yorcci tulee olemaan kuuluisa ennen pitkää
Tänään kävin ensimmäiseksi juotattamassa releet irti keskuslukon kauko-ohjausboksista ja sieltähän paljastui poikkipalaneiden kytkentöjen kulkureititSitten tallille, releet takaisin paikalleen ja hyppylangat poikkipalaneiden kytkentöjen elvyttämiseksi (näyttää hieman rujolta, mutta toimii)Boksi kiinni ja kokeilemaan jännityksen vallassa, juotoksethan olivat jo valmiina ovikytkimellä ja boksissaHiphurraa, sehän toimii! Muttamutta... jotain pientä outoa... hmmm... jaahas. Kun pitäisi avata lukot, kauko-ohjaus lukitsee ja toisinpäin. Olisihan tämä pitänyt arvata. No, puhelinkonsultaatiota morgan_kanelta, kytkennät ja juotokset uusiksi. Sitten vihdoinkin toimii niinkuin pitääkin.Vielä juotosten suojaus 'sähkömiehen teipillä' ja samaan hengenvetoon tuleville etukaiuttimille uudet johdot, kun oven läpiviennissä on tilaa.Ja sitten olikin aika aloittaa äänentoiston parissa työskentely. Ensiksi vanhojen virta- ja maadoitusjohtojen poistaminen. Miksikö? Olivat niin järjettömän järeät, että eivät mahdu millään vahvistimen liitäntöihin. Olivat samanpaksuiset kuin akun virtakaapelit! Ehkä sieltä auton sähköpuolelta löytyy 150 W:n subbarivahvistinta hieman ruokaisampaakin sähkösyöppöä... Lisäksi, kun musiikinkuuntelussa ne jatkuvat tehot pyörivät jopa subbarivahvistimessa max. 10 - 30 W, vain pahimmat piikit saattavat viedä sitten noita kolminumeroisia lukemia.

Järkevämmän paksuisia virta- ja maadoituskaapeleita hakemaan. Samalla soitinta (ja soittimen kytkentöjä) varten naaraspuolinen ISO-liitin, että saadaan standardisoitua myös soitinasennus. Helpottaa tulevaisuudessa soittimen vaihtoa, jos sellainen tulee ajankohtaiseksi. Biltemasta tarttui matkaan 8 mm^2 kaapelia, riittää varmasti, koska paksumpi kaapeli ei olisi edes mahtunut vahvistimen liitäntöihin. Siitäkin huolimatta näyttää ihan narulta noiden paksumpien välissä (kuvassa myös ISO-liitin):Edellisen omistajan vetämä linjakaapeli subbarivahvistimelle herätysvirtapiuhoineen kelpasi loistavasti, samaa reittiä vedin uudet virta- ja maadoituskaapelitkin suoraan akulta. (Juu, ei varmaan pitäisi vetää virta- ja linjapiuhoja noin lähellä toisiaan, mutta vedin silti. Jos tulee häiriöitä, tehdään tarvittavat muutokset.)Sitten olikin aika kytkeä kaapeleita kiinni vahvistimeen ja mallailla vahvistimen paikkaa. Päätin sittenkin sijoittaa vahvistimen kuskin penkin taakse pystyyn muutaman syyn takia:
1) Tulin ostaneeksi 'vain' kolmimetriset virtakaapelit ja ne eivät ylettäneet pidemmälle.
2) Kiinnitys on helppoa ohuen väliseinän läpi pulttaamalla
3) Tarvittavat säädöt on helppo tehdäVahvistimen asennusohjeessa varoitetaan kytkemästä vahvistinta päälle ilman kuormaa, joten kytkin vielä varoiksi toisen takakanavassa olleen 6x9:n vahvistimen jatkoksi ennen virran kytkemistä (toivottavasti huomenna).Ei tullut tänään paljoakaan valmista, mutta pähkäily vie aina oman aikansa. Olisi kiva saada kerralla valmista ja hyvää jälkeä, ettei tarvitse tehdä samaa työtä moneen kertaan.

Huomenna projekti jatkuu subbarin vahvistimen kiinnityksellä, subbarielementtien johdotuksilla, koteloiden tiivistämisellä, soittimen kytkennällä ja toivottavasti saan ensimmäiset ääninäytteet ilmoille.
__________________
6-speed Jetblack 1991 Corvette Coupé

Heaven wouldn't be so high I know
if the times gone by hadn't been so low
The best laid plans come apart at the seams
and shatter all my dreams

Reply With Quote