View Single Post
  #94  
Old 21.01.2007, 04:45
Yorcci's Avatar
Yorcci Yorcci is offline
Back in Black
 
Join Date: May 2006
Location: Kestävää vaparimoottoria etsimässä
Posts: 11,578
Yorcci tulee olemaan kuuluisa ennen pitkää
Perusmustat pyörylät löytyi Audiocenteristä 6.5-tuumaisille ja 4-tuumaisille kävin paikallisesta Autovarusteesta. Sitten intoa täynnä tallille. Mukana oli vielä uusi penkin 'säätökehikko', johon kylläkin joutuu kolvaamaan johdot uusiksi, kun FinnVettellä oli vain late-87 ja siitä eteenpäin olevilla laattaliittimillä, mun alkuvuoden 87:ssa on vielä pyöreillä liittimillä. Päätin aloittaa äänentoistosta, on mukavampi tehdä juotoshommiakin, kun rokkenrollia tulee taustalla.

Ensimmäinen tenkkapoo tuli 6.5-tuumaisten asennusreiän kanssa. Eihän ne sovi alkuunkaan...mitvit??!! Ihan varmasti reikä on tehty ohjeen mukaan, 127 mm halkaisijaltaan. (Itse asiassa 130 mm, että olisi vähän enemmän 'tilaa'). Mutta kun ei sovi. Vaikka asennusohjeessa on edelleen asennusreiän halkaisijaksi ilmoitettu 127 mm. Otetaan paketista pahvi, joka on elementtien tukena ja käykin selville, että asennusreiän halkaisijan täytyy olla 144 mm. Kuvasta näkyy hyvin, että vajaan sentin puolellaan on liian vähän tilaa.Voi fiddu! Onneksi aloitin äänentoistosta, kello on vasta vajaat puoli kahdeksan, ehdin käydä hakemassa Starkilta vanhan kunnon lehtisahan, jolla reiän suurentaminen käy helposti. Ottaen huomioon, että viimeksi lehtisaha on ollut kourassa joskus ala-asteella... Ja sitten onkin ovielementtien kehikot vihdoinkin valmiina asennukseen.Kiinnitän harjoituksen vuoksi kehikot oviin ja juotan kaiutinjohdot elementteihin kiinni. Seuraava ongelma onkin sitten diskanttielementti, koska suojaverkko on kiinteä (ja vääränvärinen). Onhan Rostexia vielä, otetaan varovasti maalia paperiin ja töpötellään diskantit mustiksi.Sitten havaitaan, että keskiääniä varten onkin 5 1/4-tuuman suojaverkot. Prkl. Se sitten siitä perjantaista äänetoiston osalta. Sahailen kuitenkin vielä diskanttielementeille reiät valmiiksi aamua varten. Sitten siirryn penkin säätöhäkkyrän kimppuun. Juotokset entiseen malliin, siitä se lähteeJa aika tiuhaan ne johdot on paketoitu, ei siinä ylimääräisiä löysiä jää, kun kaikki juotokset on suojattu vulkanoituvalla teipilläSitten penkki kiinni säätöhäkkyrään ja penkki paikalleen, kaikki säädötkin tuntuvat toimivan, vaikka lievää rutinaa on havaittavissa.

Lauantaiaamuna käyn hakemassa pientä tarpeellista asennuksia varten ja aloitan tarkistamalla diskanttielementtien suojaverkkojen maalauksen. Vielä on hieman paikkailtavaa ja se onnistuu helpoimmin spriiliukoisella isolla tussilla. Pian jatketaan sovittamalla keskiäänielementtiä ja diskanttielementtiä paikoillensa. Ja keskiäänielementin suojaverkko on niin paljon Infinityn viritelmää isompi, että elementtien reunukset menevät pahasti ristiin.Tässä vaiheessa Vituiksmän kierii lattialla hysteerisen naurukohtauksen saaneena...

Minä otan lehtisahan käteen ja siirrän diskanttielementin reikää kauemmas. Siitähän tulee tottakai rumaa jälkeä, vaikka elementtien kehykset mahtuvatkin nyt samalle levylle.Ja tämä siirtohan tietää myös sitä, ettei diskantin kiristysrengas mahdu alkuperäiseen aukkoon kojelaudassaJoten leikataan kojelaudasta tarpeellinen määrä materiaalia pois tieltä ja kas kummaa, se mahtuu sittenkin:Vielä pieni pielavetinen peittelemään diskantin uudelleensijoittelun takia syntynyttä koloa ja lopputulos näyttää keskiääni- ja diskanttielementin osalta tältä:Muttamutta, ruuvinkannat loistavat ilkeästi silmään. Spriiliukoisella tussilla tummennetaan ruuvien kannat paremmin taustaansa sopiviksiSitten sovitellaan kojelautaa paikalleen, kaivetaan jakosuotimet paketista, pujotellaan keskiääni- ja diskanttielementtien johdotukset kojelaudan taake, kiinnitetään johdot jakosuotimiin, laitetaan kojelauta kunnolla paikalleen ja otetaan ensimmäiset tunnelmat äänentoistosta. Eihän tämä tietenkään kuulosta samalta kuin lopullinen sijoitus, koska oviin tulee vaimennusainetta ja ovipahvit muutenkin vaikuttanevat ääneen.

Mikäs siinä. Otetaan ovikaiuttimet irti kehyksistä, leikellään ovien äänieristeistä vähän reunoilta ylimääräisiä pois ja teipataan ilmastointiteipillä paikalleen. Sitten pujotellaan ovipahvit paikalleen, äänieristeet vaikeuttavat hommaa huomattavasti, mutta lievällä voimankäytöllä ovipaneelit mahtuvat paikalleen. Kaikki ruuvit eivät ovipahveissa ole enää kovinkaan käyttökelpoisessa kunnossaKoska FinnVetteltä tuli ostettua penkin säätöhäkkyrän lisäksi uusi sivunapa-akku ja sisustan ruuvisarja, löytyy ovipaneeleihin korvaavat kiinnitysruuvit helposti. Tehdään elementtikehikoiden kiinnityspulteille reiät ovipahveihin ja kiinnitetään elementtikehikot oviin, elementit kehikoihin ja viimeisenä silauksena suojaverkot elementtien päälle.

Ja sitten onkin aika tarkastella lopputulosta ovessa 6 1/2-tuumainen bassokeskiäänielementtiKojelaudan päällä 4-tuumainen keskiääni- ja 3/4-tuumainen diskanttielementtiSitten vielä samalla vauhdilla kojelaudan mittariston paneelit, kännyteline jne. paikalleen ja homma alkaa olla kalkkiviivoillaSitten koekuuntelut, subin tason ja jakotaajuuden säätöä ja hieromista, mutta lopussa kiitos seisoo ja voin olla tyytyväinen saavutettuun lopputulokseen.


Lopputulos?

Sisusta on penkkien, ratin ja vaihdekepin nupin uudelleenverhoilun ansiosta huomattavasti aiempaa viihtyisämpi.

Äänentoisto on suorituskyvyltään aivan eri luokkaa entiseen verrattuna. Sekä laadussa että määrässä.

Koeajoa ei näillä keleillä pääse tekemään, mutta ovien sulkeutumisäänistä puuttuvat kilinät ja kolinat varmaan pääosin äänieristeiden lisäämisen johdosta.

Kiitokset:

-Mikalle tallipaikasta
-Rokalle valmiista subireseptistä ja penkkien verhoilupaikasta
-Audiocenter JKL
-ToniH:lle sisustan natina -ketjusta ja tarkasta dokumentoinnista.
-Kaikille kannustaneille ja palautetta antaneille Finnsharkin jäsenille

Vielä täytyy tummentaa pelkääjän puoleisen oven elementin ja elementtikehikon kiinnitysruuvien kannat, mutta nysväysnurkka vaikenee tästä projektista.

Talven aikana olisi tarkoitus vielä tehdä pari pientä asiaa konehuoneen puolelle, mutta niistä ei varmaan sen kummempaa selostusta tule.
__________________
6-speed Jetblack 1991 Corvette Coupé

Heaven wouldn't be so high I know
if the times gone by hadn't been so low
The best laid plans come apart at the seams
and shatter all my dreams

Reply With Quote